Kurczak „Alexander”

Opublikowano: 16-11-2010

Kawałki kurczaka w cieście słodko-kwaśnym z aromatem imbirowym

ryz_zima001.jpg

SKŁADNIKI0,5 kg mięsa z udek kurczaki ( filety bez skóry i kości)
1 cebula dymka,
2 papryczki chili,

CIASTO1,5 lyżeczki sosu sojowego jasnego,
0,5 łyżeczki białego piprzu,
0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
1 jajko,

SOS0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka wody,
1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
1 korzeń imbiru wyciśniety przez parskę,
3 łyżki cukru,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka octu,
½ szklanki bulionu,
szczypta vegety
1 łyżka maki kukurydzianej.

WYKONANIE

Wszystkie składniki na sos  mieszamy aż rozpuści się cukier i wstawiamy do lodówki. Pokroić mięso w kostkę, cebulę posiekać razem z chilli. Wymieszać składniki na ciasto, dolać trochę wody, tak aby cisto dokądnie pokryło kurczaka. Smarzyć na złoto w głębokim oleju, pojedynkczo, aby się nie posklejało. Wyciągnąć i odsączyć.

Na rozgrzanym oleju podsmarzyć cebulę dymkę i papryczkę chili i dodać do sosu. Sos zagotować, wrzycic kurczaka. Można podawać z ryżem

willa.alexander@neo.pl