Kurczak „Alexander”
Opublikowano: 16-11-2010
Kawałki kurczaka w cieście słodko-kwaśnym z aromatem imbirowym
SKŁADNIKI0,5 kg mięsa z udek kurczaki ( filety bez skóry i kości)
1 cebula dymka,
2 papryczki chili,
CIASTO1,5 lyżeczki sosu sojowego jasnego,
0,5 łyżeczki białego piprzu,
0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
1 jajko,
SOS0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka wody,
1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
1 korzeń imbiru wyciśniety przez parskę,
3 łyżki cukru,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka octu,
½ szklanki bulionu,
szczypta vegety
1 łyżka maki kukurydzianej.
WYKONANIE
Wszystkie składniki na sos mieszamy aż rozpuści się cukier i wstawiamy do lodówki. Pokroić mięso w kostkę, cebulę posiekać razem z chilli. Wymieszać składniki na ciasto, dolać trochę wody, tak aby cisto dokądnie pokryło kurczaka. Smarzyć na złoto w głębokim oleju, pojedynkczo, aby się nie posklejało. Wyciągnąć i odsączyć.
Na rozgrzanym oleju podsmarzyć cebulę dymkę i papryczkę chili i dodać do sosu. Sos zagotować, wrzycic kurczaka. Można podawać z ryżem