Składniki:
• 2 piersi kurczaka
• 2 torebki ryżu jaśminowego
• 200 ml sosu sojowego
• 2 marchewki
• 1 paczka kiełków słonecznika
• 1 korzeń świeżego imbiru
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki ziarna sezamu
• 10 suszonych grzybów shiitake (dostępne w sklepach z żywnością orientalną i niektórych supermarketach)
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• 2 płaty suszonych wodorostów (jak do sushi, dostępne w sklepach z żywnością orientalną i niektórych supermarketach)
• 2 cebule dymki
• kostka rosołowa
• sól, pieprz, oliwa z oliwek
potrzebny będzie też „wok” – specjalna chińska patelnia, o kulistym dnie, które sprawia, że gorący olej zawsze spływa na dno patelni – tym różni się od naszych płaskich |
|
• piersi kurczaka kroimy w kostkę 2×2 cm |
|
• czosnek (2 ząbki) i kawałek imbiru drobno siekamy |
|
• do miski wlewamy połowę sosu sojowego, dodajemy kurczaka, imbir i czosnek, po wymieszaniu odstawiamy na 30 minut, żeby się zamarynowało |
|
• cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, imbir drobno siekamy |
|
• grzyby shiitake moczymy w ciepłej wodzie ok. 20 minut, po czym kroimy w cienkie paski |
|
• marchewkę kroimy w półplastry grubości 0,5 cm |
|
• do mocno rozgrzanego „woka” wlewamy oliwę z oliwek i wkładamy zamarynowanego kurczaka, smażymy ok. 1 minuty (kurczak nie może być dosmażony) |
|
• wyjmujemy kurczaka i w woku przesmażamy marchewkę, imbir, cebulę i czosnek, na końcu dodajemy grzyby |
|
• wyjmujemy warzywa i do woka wlewamy pozostały sos sojowy i tyle samo wody (dla złagodzenia mocnego smaku sosu sojowego) |
|
• mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy małymi porcjami do sosu, aż nabierze właściwej konsystencji (powinien być szklisty) |
|
• do gotowego sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka i warzywa oraz kiełki słonecznika |
|
• wszystko razem dusimy ok. 1 minuty, na koniec posypujemy siekaną zieloną dymką |
|
• ryż gotujemy (wcześniej!) na półtwardo razem z kostką rosołową, odcedzamy |
|
• do garnka wlewamy odrobinę wody, przekładamy ryż z torebek i dodajemy porwane dłońmi wodorosty, gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki |
|
• sezam upalamy na suchej patelni na złoty kolor |
|
• na talerzu formujemy dwoma łyżkami babeczki z ryżu |
|
• nakładamy kurczaka i posypujemy go palonym sezamem, dekorujemy kiełkami słonecznika |
|
|