Kurki w kwaśnej śmietanie z oscypkiem Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: ? 200 g umytych i oczyszczonych kurek ? 100 g sera oscypka ? 40 g masła ? 200 ml kwaśnej śmietany ? 3 ząbki czosnku ? 1 cebula ? 100 g liści świeżego szpinaku ? pęczek szczypiorku ? pomidorki koktajlowe do dekoracji ? sól, pieprz, oliwa z oliwek ? na oliwie podsmażamy pokrajaną w półplastry cebulę, dodajemy dokładnie umyte i oczyszczone kurki oraz ząbek czosnku ? gdy grzyby się podduszą, dodajemy kwaśną śmietanę, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem ? umyte liście szpinaku grubo siekamy i podsmażamy na patelni z masłem i dwoma ząbkami czosnku ? do kokilek żaroodpornych nakładamy warstwę szpinaku, warstwę kurek, a na wierzch cienko pokrojone plasterki oscypka ? wkładamy do piekarnika blisko grzałki i trzymamy aż ser się rozpuści ? podajemy posypane szczypiorkiem i przybrane pomidorkami koktajlowymi Przygotował Karol Okrasa