Lasagne szpinakowa

Opublikowano: 27-07-2009

lasagne_szpinakowa_resize.jpg

Składniki na 4 porcje:
•    200 g sera Lazur skalmierzycki
•    250 g płatów makaronu lasagne
•    1 kg świeżego lub mrożonego szpinaku
•    4 ząbki czosnku
•    50 g masła
•    200 ml śmietanki
•    sól
Sos:
•    100 g sera Lazur skalmierzycki
•    100 g masła
•    2 łyżki mąki
•    750 ml mleka
•    gałka muszkatołowa
•    przyprawa warzywna

Wykonanie lasagne:
1. W rondelku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy doprawiając jednocześnie przyprawą warzywną i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy 100 g startego sera Lazur skalmierzycki i mieszamy.
2. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła i podsmażamy rozmrożony szpinak. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawę warzywną do smaku i śmietankę. Dusimy ok. 30 minut.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: makaron, sos serowy, szpinak, starty ser Lazur skalmierzycki – czynność powtarzamy dwukrotnie. Na wierzch układamy płaty lasagne, wylewamy sos serowy i posypujemy startym serem Lazur skalmierzycki. Lasagne wstawiamy do piekarnika na ok. 25minut. w temp. 160-170ºC.

Lasagne podajemy z sosem pomidorowym:
•    300 g pomidorów pelatti ( słodkie włoskie pomidory bez skórki)
•    1 ząbek czosnku
•    przyprawa warzywna do smaku
•    oliwa z oliwek
Pomidory podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku przyprawą warzywną.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach