• do miksera wrzucamy połowę posiekanej cebulki i czosnek, dodajemy mielone mięso z kurczaka, białka jaja i śmietankę (na 250 g mięsa 2 białka i 6 łyżek śmietanki), doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową
• miksujemy na gładką masę, przekładamy do miski i dodajemy posiekane listki bazylii
• płaty makaronu lasagne wkładamy po kolei do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy według przepisu (oczywiście al dente czyli nie rozgotowujemy)
• ugotowane płaty lasagne osączamy na ściereczce
• dno żaroodpornego naczynia smarujemy śmietanką, kładziemy płat lasagne, na to 1 cm warstwę farszu z kurczaka, posypujemy posiekaną cebulką
• kładziemy kolejny płat lasagne, smarujemy śmietanką, nakładamy farsz i posypujemy posiekanym selerem naciowym, tak układamy kolejne warstwy
• na wierzch układamy płat lasagne, smarujemy go śmietanką, posypujemy posiekaną cebulką i czosnkiem, układamy przecięte w pół pomidorki koktajlowe
• wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20–25 minut
• do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, rozdrobniony ser pleśniowy, zalewamy słodką śmietanką i gotujemy
• dodajemy posiekane filety anchois, redukujemy sos, na koniec dodajemy posiekane listki bazylii, sok z cytryny, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, sól i pieprz
• lasagne wyciągamy z piekarnika, kroimy na porcje, przekładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy listkami bazylii