Latynoska sałatka z krewetek norweskich Wiesława Bobera
Opublikowano: 02-12-2009
Latynoska sałatka z krewetek norweskich
[proporcje dla 4 osób]
500 g krewetek norweskich w zalewie
2 pokrojone w kostkę, skropione sokiem z cytryny awokado
1 pokrojona w drobną kostkę czerwona cebula
2 pieczone papryki bez skóry i nasion
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka chili
1 pokrojona w kostkę zielona papryka chili
200 g ugotowanej czarnej fasoli
200 g kukurydzy konserwowej
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sok z 2 limonek
6 łyżek oliwy z oliwek
3 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i miąższu
arbuz
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Krewetki norweskie odcedzić z zalewy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z limonek oraz z pozostałymi warzywami i owocami. Doprawić do smaku i podawać ze schłodzonym arbuzem.
dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Wiesław Bober