Letnie koktajle
Opublikowano: 21-07-2021
Najlepsze letnie koktajle, których spróbujesz podczas World Class Cocktail Festival – PRZEPISY!
Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja do spróbowania światowej klasy koktajli stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Rezerwacje trwają na https://cocktailfestival.pl/. Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów, biorących udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Sprawdźcie!
NOCNY PORTIER – LUBLIN
Koktajl Mango Kong
Przyjemnie orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.
Składniki:
● 40 ml Captain Morgan White Rum
● 40 ml kordiału mango-limonka
● 8 listków bazyli.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazyli dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki, na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem.
Dekorujemy szczytem bazyli.
ZEST – RZESZÓW
Koktajl VIOLET
Bardzo charakterystyczny i zróżnicowany w smaku koktajl. Zdecydowanie dedykowany płci pięknej. Violet łączy w sobie słodkie smaki kokosa i fiołka zgrabnie ukrywając moc jaką daje mu Biały Rum i wino musujące.
Składniki:
● 40ml Captain Morgan White (infuzowany herbatą Butterfly Pea Tea)
● 20ml likieru kokosowego
● 20ml soku z limonki
● 10ml syropu violet (monin)
● 10ml syropu coco (monin)
● Top up – wytrawne wino musujące lub gazowane
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym, i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.
INFUZ: Na 500ml Białego rumu dodajemy około 12-14 gram Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.
LAS – WARSZAWA
Koktajl BURGUND
Owocowy i mocno orzeźwiający. W sam raz na upalne dni!
Składniki na koktajl:
● 40 ml Bulleit Bourbon
● 10 ml likieru fiołkowego
● 10 ml soku z limonki
● 50 ml syropu porzeczkowego
Składniki na syrop porzeczkowy:
● 500 g czarnej porzeczki
● 200 g cukru
● 500 ml wody
● 10 g cukru fiołkowego
● skórka z grapefruita
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznani
Listę koktajlbarów oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu
www.CocktailFestival.pl
Daty Festiwalu: 7 lipca – 1 sierpnia 2021 r.
Rezerwacje: https://cocktailfestival.pl