Majówka po gruzińsku – pomysły na dania z grilla

Opublikowano: 20-04-2021

Długi weekend majowy to idealna okazja na spędzenie czasu w ogrodzie i wspólne grillowanie. Oprócz tradycyjnych dań, warto udać się w kulinarną podróż do Gruzji i wypróbować kaukaskie smaki. Poniżej przedstawiamy gruzińskie inspiracje idealne na grilla!

Szaszłyki po gruziński

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 cukinie
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj pokrojoną w grubą kostkę wieprzowinę, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Przykryj miskę folią i marynuj mięso przez co najmniej 2 godziny. Jeśli używasz drewnianych patyczków, namocz je w wodzie przez ok. 30 minut – w tej sposób uchronisz je przed przypaleniem na grillu. Pokrój w plastry cukinię, a pomidorki przekrój na pół. Z tak przygotowanych składników przygotuj szaszłyki i grilluj je około 15-20 minut, obracając co jakiś czas.