Makrela na parze z warzywami

Opublikowano: 15-12-2010

przpisy_zima004.jpg


Składniki:
4 makrele
300 g kalarepy
200 g kalafi ora romanesco
200 g kapusty pak choi
100 ml białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
sok z jednej cytryny
liście bazylii
sól
czarny pieprz


Sposób wykonania:
Kalarepę obrać i pociąć na cienkie paski. Kalafior opłukać i podzielić na mniejsze kawałki, gotować przez parę minut. Kapustę pak choi opłukać, odciąć koniec – aby zdjąć liście, następnie pociąć je na paski średniego rozmiaru.

Makrele oczyścić, doprawić solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać białe wino, sos sojowy, cukier i sok z cytryny.

Dodać kalarepę, kalafior romanesco oraz kapustę pak choi, wszystko dokładnie wymieszać.
Kapustę rozłożyć równo na 4 arkusze A3 papieru do gotowania SAGA, na górę położyć rybę, kilka liści bazylii. Z papieru uformować paczuszki SAGA.

Gotować na parze przez około 20 minut (najlepiej) w bambusowym lub innym naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze.

Podawać w zawiniętych paczuszkach SAGA, tak aby potrawa jak najdłużej zachowała aromat.

 

Do przepisu można użyć również innych ryb np: okonia morskiego lub sandacza !