Małe pączuszki z cukrem jałowcowym
Opublikowano: 03-02-2016
Składniki:
- 750 g Mąki Lubella Puszysta Luksusowa
- 7 jajek
- 36g oleju
- 190 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 5 g soli
- 45g cukru
- 1 laska wanilii (ziarenka)
- skórka z 1 limonki
- skórka z 1 cytryny
- 225 g masła (pokrojonego w kostkę)
- cukier puder
- kilka ziarenek jałowca
- olej do smażenia w głębokim tłuszczu
Przygotowanie:
Do misy robota kuchennego wlewamy płynne składniki (jajka, olej woda), dodajemy do nich sól, cukier, skórkę z cytryny oraz limonki otartej tarką a także ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy. W robocie kuchennym zakładamy hak do ciasta i wsypujemy tam całą mąkę oraz pokruszone drożdże. Wyrabiamy 10 minut. Po tym czasie małymi kostkami wkładamy miękkie masło i miksujemy aż całość się połączy.
Pamiętajcie: wybierając dobre i sprawdzone produkty możemy być pewni, że ciasto będzie odpowiednio miękkie i puszyste. Taką gwarancję daje nam linia mąk Lubella Puszysta, która dzięki specjalnemu procesowi suszenia ziarna nadaje wypiekom lekkości i sprężystości.
Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy je do lodówki na godzinę, aby wyrosło.
W mikserze lub przy pomocy blendera miksujemy cukier puder z jałowcem i przesiewamy go przez drobne sito, aby pozbyć się dużych kawałków jałowca.
Ciasto wyciskamy na głęboki olej porcjami wielkości kostki do gry i smażymy aż będą złote. Odcedzamy na papierze i oprószamy cukrem jałowcowym. Smacznego!