Marynaty do grilla
Opublikowano: 07-07-2016
Marynata do jasnego drobiu (na 1kg)
Składniki:
250 ml gęstego jogurtu
skórka tarta z 1 cytryny
1 łyżka siekanej natki pietruszki
3 łyżki miodu
1 łyżka kardamonu w proszku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa. Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę.
—
Marynata do wieprzowiny (na 1kg)
Składniki:
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżka soli
3 łyżki majeranku
2 goździki
1/2 łyżki cynamonu
1/3 łyżeczki chili w proszku
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki musztardy sarepskiej.
Przygotowanie:
W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Porcje mięsa natrzyj marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.
Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski / Ed Red, Kraków