MINIATURKI LAZUROWE – wiosna
Opublikowano: 16-03-2011


• 115 g sera Lazur Srebrzysty
• 115 g sera Lazur Złocisty
• 100 g sera Lazur Błękitny
• 100 g sera Lazur Turkusowy
• 100 g sera Lazur Skalmierzycki
• 8 łyżek maki pszennej
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• 2 łyżki miodu naturalnego
• 6 połówek orzecha włoskiego
• 1 łyżka wiórek kokosowych
• 1 łyżka płatków migdałowych
• 1 szklanka wody
• 1 łyżka majonezu
• olej
• 2 ząbki czosnku
• oregano
• pieprz czarny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mąkę wymieszać z przyprawami, wlać wodę, dodać jajko, majonez, śmietanę.
Połączyć składniki, a powstanie gęste ciasto naleśnikowe.
I wersja słodka: do ciasta dodać miód, kokos oraz płatki migdałowe.
II wersja słodka: do ciasta dodać miód i starte orzechy.
III wersja ostra: do ciasta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, pieprz.
2. Sery Lazur pokroić w ok. 2 cm kawałki. Każdy z nich w zależności od upodobania maczając w wybranym cieście i smażyć na lekko złoty kolor.
3. Podawać z sosem bakaliowym, sosem salsa lub sałatką z pomidorów.