Muffinowe cukinie

Opublikowano: 11-05-2017

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni

Składniki:

– Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella)                          200g

– Kiełbasa (np. Polska z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella) 100g

– cukinie młode okrągłe                                                    2szt. 

– rozmaryn świeży                                                             1 gałązka

Dip z pomidorów suszonych:

– pomidory suszone z oleju (razem z olejem)                      200g

– bazylia świeża                                                                      3 gałązki

– papryka słodka                                                                     1 łyżeczka

– papryka ostra                                                                        1 łyżeczka

– woda                                                                                      100ml

– cukier brązowy                                                                     1 płaska łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.

Wykonanie:

Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut.

Podawać z dipem z suszonych pomidorów.

Smacznego!

Muffinowe cukinie (2)