? 5 żółtek ? 500 g sera mascarpone ? 6 łyżek syropu imbirowego ? 150 g konfitury z pigwy ? 1 łyżka cukru ? 1 mała paczka biszkoptów ? 500 ml śmietanki słodkiej 30% ? 200 g konfitury cytrynowej ? ? tabliczki gorzkiej czekolady
? 5 żółtek i 1 łyżkę cukru ucieramy w misce na puszystą jasną masę
? do masy dodajemy stopniowo ser mascarpone i dokładnie mieszamy
? ubijamy słodką śmietankę na sztywną pianę (tzw. bitą śmietanę)
? do masy serowej dodajemy konfiturę z cytryny i łączymy całość z ubitą śmietaną
? do szklanych naczyń (kieliszki lub szklanki) wkładamy biszkopty i zalewamy syropem z imbiru, dokładamy pigwę z konfitury
? na to nakładamy warstwę masy serowo-żółtkowej, po czym ponownie warstwę biszkoptów z syropem z imbiru i jeszcze raz warstwę masy
? po wierzchu posypujemy startą na tarce czekoladą i układamy kawałki pigwy z konfitury
Dobre rady:
? aby uzyskać syrop imbirowy, zalewamy pokrojone kłącze imbiru wodą i kilkoma łyżkami cukru, doprawiamy sokiem z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia do konsystencji syropu ? najlepiej ubić śmietankę zimną ? z lodówki