? 200 g świeżego lub rozmrożonego szpinaku ? 4 ząbki czosnku ? 250 ml mleka ? 100 g maki kukurydzianej ? 200 g mąki pszennej ? 200 g fasoli czerwonej z puszki ? 200 g fasoli białej z puszki ? 1 ostra papryczka ? 250 ml śmietanki słodkiej ? 2 jaja ? pęczek szczypiorku ? sól, pieprz, oliwa z oliwek
? mieszamy mąkę kukurydzianą i pszenną w stosunku 2:1
? dodajemy, mieszając jajo, mleko, sól, pieprz i wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
? smażymy naleśniki na okrągłej patelni na oliwie z obu stron na złoty kolor
? przekładamy do naczynia, przykrywany folią, żeby nie wyschły
? czerwoną fasolę rozgniatamy widelcem, dodajemy białą ? nie rozgniecioną, siekany czosnek i szczypiorek oraz ostrą papryczkę
? zawijamy farsz w naleśniki, składając je jak krokiety
? przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy kilka minut w temperaturze 180°C, tak aby farsz się dobrze zagrzał
? szpinak rozmrażamy, odsączamy i dokładnie siekamy
? w rondelku rozgrzewamy śmietankę, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, na koniec szpinak; zagotowujemy i przed podaniem zagęszczamy żółtkiem jaja
? na talerz wylewamy trochę sosu, polewamy go oliwą z oliwek i kładziemy przecięte w pół naleśniki z fasolą
Dobre rady:
? zagęszczając sos żółtkiem zmniejszmy ogień i szybko mieszajmy, inaczej zrobi się nam w sosie jajecznica ? takie wegetariańskie naleśniki możemy też przyrządzić z innych rodzajów mąki