Nowe Trendy Kulinarne
Opublikowano: 20-03-2010
W listopadzie 2009 roku w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu Łukasz Konik zainaugurował projekt "Nowe Trendy Kulinarne".
Celem tego ogólnopolskiego projektu jest podniesienie atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego oraz zwiększenie praktycznej wiedzy między innymi na temat kuchni molekularnej.
Kuchnia molekularna poszerza spektrum klasycznej sztuki kulinarnej i odkrywa nowe smakowe światy oraz zaskakujące doznania aromatyczne, a wytwory tej magicznej kuchni są czasem tak zachwycające, że można je wystawiać jako eksponaty w galeriach sztuki.
Cytowane powyżej zdanie jednego z mistrzów sztuki kulinarnej podziela coraz większe grono miłośników dobrego i ciekawego jedzenia. Kuchnia molekularna podbija świat.
Jej pokazy budzą ogromne zainteresowanie.
Projekt skierowany jest do uczniów, studentów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych. W ramach projektu odbędą się między innymi warsztaty w trakcie których uczestnicy będą poznawać tajniki i magię
kuchni przyszłości.
Poprowadzi je Łukasz Konik, utalentowany młody członek Klubu Szefów Kuchni, absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, jeden z prekursorów kuchni molekularnej w Polsce.Podniesienie wiedzy nauczycieli oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu o nowe techniki kulinarne, zwiększa atrakcyjność i różnorodność edukacyjną szkół uczestniczących w programie ponadto podnosi atrakcyjność tych szkół w oczach przyszłych studentów.
Program ,,Nowe Trendy Kulinarne” stanowi doskonałą bazę do zdobywania i pogłębiania umiejętności oraz kwalifikacji w zawodach gastronomicznych. Certyfikaty ukończenia tego kursu poświadczające zdobyta wiedzę o kulinarnym zastosowaniu najnowszych osiągnięć nauki i techniki, zdecydowanie podniosą atrakcyjność jego uczestników na rynku pracy.
To właśnie znajomość najnowszych światowych trendów powoduje, że absolwenci polskich szkół gastronomicznych są tak cenionymi pracownikami w kraju i zagranicą.
Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt z koordynatorem projektu: Aleksandrą Ciszewską pod numerem telefonu 0603 711 070 lub poprzez e-mail:info@lukaszkonik.pl