? 4 cebule szalotki ? 200 g ugotowanej zielonej soczewicy ? 1 łyżka masła ? 3 ząbki czosnku ? 50 g wędzonego sera ? 2 pomidory bez skóry ? 6 jaj ? 1 pęczek bazylii ? 50 g liści świeżego szpinaku ? sól, pieprz, oliwa
? do miski wybijamy umyte jaja i ubijamy je na puszystą masę, doprawiając solą i pieprzem; dodajemy posiekaną szalotkę i posiekane liście bazylii
? na patelnię wylewamy masę, tak by omlet był cienki i delikatnie smażymy z obu stron na złoty kolor; usmażone omlety przekładamy na płaski talerz
? na patelni z oliwą podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy ugotowaną na miękko soczewicę i pomidory posiekane w drobną kostkę bez gniazd nasiennych
? smażymy, doprawiając solą i pieprzem
? na drugiej patelni podsmażamy chwilę na oliwie pocięte w paski liście świeżego szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku
? na każdy omlet nakładamy podsmażony szpinak, farsz z soczewicy i pokrojony w cienkie paseczki wędzony ser
? dokładnie zwijamy w ruloniki, przekładamy na patelnię, posypujemy wędzonym serem i podsmażamy pod przykryciem 3-4 minuty
? przekładamy gorące ruloniki z omletów na talerze, dekorujemy pieprzem, oliwą i listkami świeżej bazylii
Dobra rada:
? omlety powinny być cienkie ? wtedy będzie łatwo zwijać je w ruloniki