Orecchiette, czyli uszka z zieloną soczewicą Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 szklanka otrębów owsianych ? 200 g zielonej soczewicy ? 2 cebule ? 3 jaja ? 250 ml słodkiej śmietanki 30% ? 6 ząbków czosnku ? sól, pieprz, oliwa z oliwek ? z maki pszennej, otrębów owsianych i dwóch jaj zagnieść ciasto, dodając odrobinę ciepłej wody, odstawić do lodówki na 20 minut, żeby odpoczęło ? soczewicę opłukać, moczyć w letniej wodzie dwie godziny; ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła ? cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie razem z ugotowaną soczewicą ? w misce rozmącić pół jaja i dodać do niego soczewicę i posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem wymieszać, rozgniatając część ziaren soczewicy ? ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1 mm i wycinać z niego szklanką kółka lub kwadraty nożem ? nakładać farsz i zlepiać, formując uszka ? uszka gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 3 min od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię ? śmietanę gotować z plasterkami czosnku, aż zredukuje swoją objętość o 1/3, na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki ? gotowe uszka podawać z sosem i natką pietruszki Przygotował Karol Okrasa