Łosoś marynowany w burakach z sosem miodowo-koperkowym
Opublikowano: 10-07-2009
Składniki:
? 600 g filetu z łososia świeżego ? 3 buraki czerwone ugotowane i starte ? 70 g cukru ? 140 g soli ? 30 g zielonego pieprzu w zalewie ? 1 łyżka miodu ? 2 limonki ? 100 g świeżego imbiru ? sałata roszponka ? garść kiełków rzodkiewki ? 2 łyżeczki musztardy 200 ml winiaku ? oliwa z oliwek ? 3 łyżki majonezu ? 1 pęczek kolendry świeżej ? sałata frise ? 2 łyczki posiekanego koperku
? łososia oskórowujemy i przecinamy filet na pół
? wycinamy wszystkie duże ości za pomocą noża lub wyciągamy je małymi kombinerkami
? buraki czerwone gotujemy do miękkości w skórce, studzimy, obieramy i zcieramy na tarce, imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę, kolendrę i zielony pieprz siekamy nożem i dodajemy do startych buraków, dodajemy sok z limonki
? do szklanego płaskiego naczynia przesypujemy sól i cukier, dodajemy winiak i buraki z przyprawami; wszystko dokładnie mieszamy
? w tak przygotowanej marynacie układamy filety łososia i marynujemy przez minimum 30 minut
? po tym czasie przekładamy na drugą stronę i dalej marynujemy ? minimum 20 minut
? łososia przekładamy na deskę i kroimy w cienkie plasterki pod delikatnym skosem, zaczynając od strony ogona; plastry układamy w jednej linii tak, żeby zachodziły na siebie i zwijamy w formę róży
? miód mieszamy z majonezem, musztardą odrobina winiaku i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
? sałatę frise myjemy i rwiemy na małe kawałki; z sałaty roszponki układamy na talerzu rozetkę, w środku kładziemy kiełki rzodkiewki
? na bukiecie sałaty kładziemy różę i polewamy dekoracyjnie sosem