Łosoś otulony szynką prowansalską

Opublikowano: 16-11-2010

mieso_zima006.gif

SKŁADNIKI
0,5 kg filetu z łososia,
2 łyżki masła,
1 mała cebula pokrojona w kosteczkę,
1 woreczek ryżu,
200 ml wrzącego bulionu warzywnego,
0,5 łyżeczki kurkumy,
po 1 łyżce  natki pietruszki i szczypiorku,
sok i starta skórka z ¼ cytryny,
ok. 100 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej,
3 listki laurowe,
3 łyżki oliwy z oliwek,
 DODATKOWO do serwowania sól morksa i świeży zmielony pieprz czarny, sznurek wędliniarski,

WYKONANIE

Wyciąć skórę z łososia i wyjąć ości. Filety przekroić na 2 cienki płaty( nie za grubę bo się nie zawiną) i posypać solą i świeżym pieprzem. Cebulę zeszklić na maśle a potem dodać surowy ryż i sma żyć 1 minutę, ciągle mieszając dopóki ryż pokryje się masłem. Następnie wlać bulion i gotować 15 minut na małym ogniu. Potem dodajemy kurkumę, pietruszkę, szczypiorek, sok  i skórke z cytryny. Wymieszać i doprawic solą i pieprzem.

Platerki szynki układamy tak, aby końce platerka nachodziły na poprzedni plasterek. Na środku kładziemy 1 kawałek łososia i na wierzch układamy ryż i przykrywamy drugim filetem. Wymierzyć ilość ryżu tak, aby końce szynki dały radę zawinć cała potrawę w roladę i zawiązać sznurkiem. Pod sznurek powsadzać listki laurowe. Następnie smarujemy roladę oliwą. Roladę pieczemy 40 min w nagrzanym piekarniku 200 st. Celsjusza. Po wyjęciu odczekać chwilę i jeszcze raz posmarować oliwą.