Pasztet z dzika

Opublikowano: 13-07-2009

 

Przygotował Karol Okrasa

 

Pasztet z dzika

Opublikowano: 18-06-2009

Pasztet z dzika

Składniki:
? 700 g mięsa z dzika
? 300 g boczku wieprzowego
? 1 marchewka
? ? selera
? 3 liście laurowe
? 4 ziarna ziela angielskiego
? ? łyżeczki igieł świerku
? 1 gałązka jałowca
? 1 gałązka rozmarynu
? 1 szklanka mleka
? 2 czerstwe bułki
? 250 g wątróbki drobiowej
? 50 g masła
? 2 cebule
? 4 jaja
? 4 ziarna jałowca
? 3 ząbki czosnku
? 30 g suszonych śliwek
? 6 łyżek bułki tartej do wysypania formy
? sól, pieprz, oliwa

 

Pasztet z dzika

Image

? mięso z dzika, boczek, marchewkę i seler wkładamy do zimnej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, igły świerku, po gałązce rozmarynu i jałowca, po czym gotujemy pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin

2

? ugotowane mięso studzimy

Image

? na rozpuszczonym na patelni maśle, szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczoną wątróbkę drobiową i smażymy; odstawiamy do ostygnięcia

Image

? mięso z dzika, boczek, warzywa z gotowania, wątróbkę z cebulką oraz namoczoną w mleku bułkę mielimy w maszynce 3?4 razy

Image

? do zmielonej masy dodajemy 4 jajka, rozgniecione ziarna jałowca oraz sól i pieprz do smaku

Image

? dzielimy masę na dwie połowy ? do jednej dodajemy posiekane suszone śliwki, do drugiej pokrojony w plasterki czosnek

Image

? wykładamy do 2 foremek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą

Image

? przekładamy formy do piekarnika nagrzanego do 180?C i pieczemy 45 minut do godziny

Image

? kiedy pasztety wystygną, wyjmujemy je z form, kroimy w plastry i podajemy z dodatkami

Image

Dobre rady:

? dziczyznę przed ugotowaniem na pasztet dobrze jest zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i surowych warzywach, by mięso skruszało ? będzie wtedy bardziej aromatyczne
? czasami warto zamarynować mięso na 24 godziny w czerwonym wytrawnym winie

Przepis autorstwa Karola Okrasy