• świeżą doradę patroszymy, usuwamy kręgosłup nie przecinając przy ogonie, czyścimy ości brzuszne – tak by otrzymać dwa filety połączone ogonem
• filety dorady solimy, pieprzymy, polewamy oliwą, nakładamy na jeden filet posiekane suszone pomidory i listki melisy, nakładamy na to drugi filet
• wkładamy na blachę z pergaminem i do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15-20 minut w zależności od wielkości ryby
• do osolonego wrzątku wrzucamy makaron ryżowy i moczymy przez 3 minuty, odcedzamy
• do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojone w paseczki obgotowane grzyby mun i suszone pomidory i posiekaną czerwoną cebulkę; dusimy
• potem dodajemy sok z cytryny, odcedzony makaron ryżowy, posiekaną papryczkę chili, listki melisy i na koniec pokrojone na pół pomidorki koktajlowe; doprawiamy solą i pieprzem
• cukinię kroimy w plastry, marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i curry, obsmażamy na patelni (najlepiej grillowej) z obu stron na złoty kolor
• do rondelka wlewamy oliwę, na to curry, chwilę podsmażamy i dodajemy mleko kokosowe
• gotujemy chwilę, dodajemy słodką śmietankę i koncentrat pomidorowy, gotujemy sos na małym ogniu przez 5-7 minut
• na talerz wykładamy upieczoną doradę, obok układamy makaron z grzybami i cukinię, polewamy sosem