? do miski wsypujemy mąkę gryczaną i pszenną (pół na pół), dodajemy jajo i wodę do konsystencji, sól, pieprz
? dokładnie mieszamy składniki czyli zarabiamy ciasto, podsypujemy mąką, przekładamy na deskę i dokładnie wyrabiamy rękami, aby ciasto dobrze napowietrzyć
? wałkujemy ciasto na desce na grubość 1?2 mm
? ogony rakowe siekamy grubo, cebulę, czosnek i chleb razowy w drobną kostkę
? na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy ogony rakowe, posiekany chleb, podsmażamy
? zalewamy śmietanką i smażymy aż śmietanka się wchłonie; doprawiamy solą i pieprzem
? zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z 1 żółtkiem, odstawiamy
? z rozwałkowanego ciasta wycinamy małe kółka kieliszkiem lub szklaneczką (ok. 4 cm średnicy)
? na kółka nakładamy przestudzony farsz i zlepiamy dokładnie nawilżone wodą brzegi ciasta, formując malutkie pierożki
? wrzucamy pierożki na osolony wrzątek i gotujemy przez 3?4 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię
? na rozgrzanej patelni na oleju dusimy do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy posiekane grubo podgrzybki, przesmażamy
? na koniec dodajemy śmietankę, redukujemy i zaciągamy sos 1 żółtkiem
? do sosu wrzucamy odcedzone z wrzątku pierożki, dokładnie mieszamy
? wykładamy na talerz; przybieramy natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi