Pierś kaczki z selerem i chutneyem pomarańczowym z żurawiną amerykańską
Opublikowano: 21-04-2011
Autor przepisu: Cranberry Marketing Committee
Składniki na 4 osoby:
Na chutney pomarańczowy z cranberries:
2 pomarańcze
1 łyżka masła
½ woreczka (170 g) świeżych cranberries (żurawin amerykańskich)
2 łyżki cukru
100 ml soku jabłkowego
6 łyżek białego wina
1 laska cynamonu
6‑8 sztuk anyżu gwiazdkowego
sól, pieprz
Ponadto:
4 filety z kaczej piersi (150 g)
300 g selera bulwiastego
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Pomarańcze obrać ściągając również albedo, podzielić na cząstki i wybrać pestki. Zbierać przy tym wyciekający sok. Rozgrzać masło. Dodać cranberries i posypać cukrem. Krótko karmelizować, cały czas mieszając. Dodać cząstki pomarańczy i zebrany sok, sok jabłkowy, wino i przyprawy. Gotować bez przykrycia tak długo, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (gaz: stopień 2‑3, termoobieg: 160 stopni). Filety doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni najpierw od strony pokrytej skórką, obrócić i obsmażyć z drugiej strony. Przełożyć mięso do żaroodpornej formy skórką do góry i piec w piekarniku przez około 6 minut.
3. Seler obrać i pokroić na cienkie paski. Rozgrzać oliwę z oliwek i krótko podsmażyć paski selera. Dołożyć i wymieszać masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z pietruszką. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku razem z paskami selera i chutneyem.
Czas przygotowania:
ok. 35 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia: 471 kcal / 1974 kJ
Białko: 29 g
Tłuszcz: 33 g
Węglowodany: 14 g