Piernikowe ludziki według Jamie Olivier

Opublikowano: 10-12-2015

Jamie Oliver to ukochany kucharz Brytyjczyków i nie tylko. Niemal każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem wymieni właśnie jego imię i nazwisko, jako źródło swoich inspiracji. I nie wiadomo czy to magia potraw, które przygotowuje Jamie czy też doskonały marketing produktu o nazwie „Jamie Oliver”.

Dzieci kochają dekorowanie i jedzenie tych świątecznych ciasteczek. Pierniczki to nie tylko jedzenie, to dekoracje, prezenty…

Składniki:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
125 g masła
100 g brązowego cukru miękkie światło
3 łyżki miodu

Sposób wykonania:

* Rozgrzej piekarnik do 180 ° C  

* Wyłóż blachy papierem do pieczenia

* W dużej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy

* Rozpuścić masło, cukier i miód na patelni na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści, a następnie dodaj go do suchych składników. Trzeba mieszać aż utworzy się sztywna masa, następnie tnie się na pół

* Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, a następnie wyciąć foremkami odpowiednie kształty

* Ułożyć na wyłożonej papierem blasze i  piec w piekarniku  przez około 12 minut, aż uzyskamy lekko złoty kolor

* Pozostawić do ostygnięcia na papierze na kilka minut – jeśli chcesz powiesić je jako ozdoby, teraz jest na to czas, aby przebić dziurę w górze każdego szpikulcem 

* Teraz zostaje już tylko dekorowanie – a tu inwencja własna jak najbardziej wskazana