? uda kacze pieczemy w piekarniku w 180°C przez 45 minut, wątróbki w tej samej temperaturze przez 10 minut, mięso możemy przyprawić do smaku ziołami wedle uznania (tymianek, majeranek ? co kto lubi); upieczone uda obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości
? wkładamy do miksera lub maszynki do mięsa razem z wątróbkami, dodajemy słodką śmietankę i dokładnie mielemy
? następnie dodajemy jajko i pokrojony w kostkę razowy chleb bez skórki, miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem
? mąkę, jajo, sól i wodę dokładnie mieszamy w misce, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi na desce do puszystej konsystencji
? wałkujemy na grubość 2 mm, z ciasta kieliszkiem lub szklanką wycinamy kółka
? na kółka nakładamy łyżeczką farsz i bardzo dokładnie zlepiamy końce, zwilżając je wodą
? gotujemy w osolonym wrzątku przez 3?4 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię
? ogórki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka, wrzucamy do rondelka na rozgrzaną oliwę, dodajemy posiekane na desce ziarna kminu rzymskiego i gotujemy mieszając
? dolewamy śmietankę słodką i sos od pieczenia kaczki, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
? na talerz wylewamy gęsty sos ogórkowy, układamy na nim pierogi, przybieramy listkami natki i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi