Placek z jabłkami i kaszą jaglaną Opublikowano: 07-07-2009 Składniki: ? 2 jabłka ? 6 jaj ? 250 g białego sera ? 250 g ugotowanej kaszy jaglanej ? 1 marchewka ? ? selera korzeniowego ? 6 łyżek mąki pszennej ? 1 limonka ? 3 łyżki suszonych żurawin ? 100 ml białego wytrawnego wina ? 3 łyżki płatków owsianych ? 1 łyżka masła ? 3 łyżki bułki tartej ? jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce ? oddzielamy białka od żółtek jaj, przekładamy do osobnych miseczek, do każdej z misek dodajemy po 2 łyżki cukru ? białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy, aż masa stanie się prawie biała ? do żółtek dodajemy biały ser, mieszamy ? dokładamy rozgotowaną kaszę jaglaną, utarte jabłka, startą surową marchewkę i starty seler korzeniowy (skropiony sokiem z cytryny, aby nie czerniał) ? oprószamy 2?3 łyżkami mąki i mieszamy ? na koniec dodajemy ugotowane w winie suszone żurawiny, skórkę i sok z połowy limonki, resztę mąki i ubitą pianę z białek; wszystko razem mieszamy ? przekładamy masę na blachę wyłożoną na spodzie pergaminem, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą; z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi ? pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170?180?C przez 25?30 minut ? kroimy w kawałki i wykładamy na talerze, dekorując plastrami jabłek Dobra rada: ? możemy dodać do masy także rodzynek czy innych bakalii Przygotował Karol Okrasa