Placki z kaszy gryczanej i wątróbki z sosem ogórkowym Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: ? 200 g ugotowanej kaszy gryczanej ? 2 ogórki kiszone ? 300 g wątróbki drobiowej ? 3 jaja ? pęczek świeżego majeranku ? 4 cebule szalotki ? 3 łyżki otrąb pszennych ? 5 łyżek mąki pszennej ? 1 pierś kurczaka ? 30 g masła ? 200 ml śmietanki słodkiej 30% ? 100 ml bulionu drobiowego ? sól, pieprz, oliwa z oliwek ? z piersi kurczaka wykrajamy pod skosem okrągłe medaliony ? mięso solimy i pieprzymy, a następnie panierujemy w mące oraz roztrzepanych 2 jajach z otrębami ? smażymy medaliony na patelni na złoty kolor z obu stron, przekładamy na blachę z pergaminem i podgrzewamy w piekarniku przed wydaniem ? oczyszczoną wątróbkę podsmażamy na patelni, dodajemy połowę poszatkowanej szalotki, podsmażamy z obu stron, solimy i pieprzymy ? podsmażoną wątróbkę drobno kroimy i przekładamy do miski ? do posiekanej wątróbki dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, 1 jajko, posiekany majeranek, sól, pieprz, mąkę i odrobinę śmietanki, mieszamy ? z uzyskanej masy formujemy na patelni placki i smażymy na złoty kolor z obu stron ? ogórki i resztę szalotki siekamy i podsmażamy na patelni ? dodajemy bulion i słodką śmietankę, a pod koniec duszenia ? masło i resztę posiekanego majeranku ? na talerzu układamy na przemian placki z kaszy i podgrzane medaliony ? polewamy sosem i dekorujemy świeżym majerankiem Przygotował Karol Okrasa