Plińce z pomoczką Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 2 cebule ? 2 jaja ? 200 g mąki pszennej ? 2 ząbki czosnku ? 200 g białego sera twarogowego ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 4 plastry wędzonej szynki ? 1 pęczek szczypioru ? 1 szklanka oleju ? sól, pieprz ? opcjonalnie: 200 g wędzonego boczku zamarynowanego w czosnku i majeranku ? ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na drobnej tarce ? wbijamy do masy jaja, dodajemy mąkę pszenną, sól i pieprz do smaku, i wyrabiamy całość, dokładnie mieszając składniki ? placki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron ? cebulę siekamy w drobną kostkę i łączymy z serem twarogowym rozgniecionym widelcem, 2 ząbkami rozgniecionego czosnku i szklanką kwaśnej śmietany ? doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy; posypujemy posiekanym szczypiorem ? na patelni podsmażamy plastry szynki wędzonej i/lub pokrojony w długie kawałki boczek, zamarynowany w czosnku i majeranku ? placki nakładamy na talerze, na nie kładziemy plastry podsmażonej szynki wędzonej lub boczku i przykrywamy to kolejnym plackiem ? pomoczkę podajemy w oddzielnych naczyniach ? jemy, maczając kawałki plińców w pomoczce Dobra rada: ? aby plińce ładnie wyglądały, możemy udekorować je odrobiną pomoczki i szczypiorem Przygotował Karol Okrasa