Pomidor z mozzarellą i truskawką

Opublikowano: 13-05-2011

Autor przepisu: Rafał Targosz

pomidor-z-truskawka

Składniki:

5 pomidorów (w tym 2 o regularnym kształcie i 3 do krojenia)
50 g mozzarelli
2 duże truskawki
6 czarnych oliwek
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka aromatycznego vinaigrette

Przygotowanie:

Dwa ładne pomidory odłożyć. Pozostałe 3 sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić i usunąć wnętrze (wykorzystać do zupy lub sosu pomidorowego). Pokroić w drobną kostkę.  Połowę pokrojonego pomidora dusić pod przykryciem z odrobiną oliwy – do uzyskania gęstej pulpy. Przyprawić, zdjąć z ognia i dodać resztę pokrojonego pomidora, wymieszać, a następnie wystudzić.

Mozzarellę, oliwki i truskawki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pulpą pomidorową, doprawić oliwą i vinaigrette.

Odłożone 2 pomidory pokroić w plastry (ściąć wierzch i spód tak, aby równo i stabilnie stały). Plastry pomidorów przekładamy przygotowaną wcześniej masą. Dekorujemy sałatą, kiełkami lub młodymi liśćmi szpinaku i skrapiamy vinaigrette balsamicznym lub kremem balsamicznym.


Przepis oraz więcej zdjęć dostępnych jest również na stronie www.artkulinaria.pl