Pomidor z mozzarellą i truskawką
Opublikowano: 13-05-2011
Autor przepisu: Rafał Targosz
Składniki:
5 pomidorów (w tym 2 o regularnym kształcie i 3 do krojenia)
50 g mozzarelli
2 duże truskawki
6 czarnych oliwek
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka aromatycznego vinaigrette
Przygotowanie:
Dwa ładne pomidory odłożyć. Pozostałe 3 sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić i usunąć wnętrze (wykorzystać do zupy lub sosu pomidorowego). Pokroić w drobną kostkę. Połowę pokrojonego pomidora dusić pod przykryciem z odrobiną oliwy – do uzyskania gęstej pulpy. Przyprawić, zdjąć z ognia i dodać resztę pokrojonego pomidora, wymieszać, a następnie wystudzić.
Mozzarellę, oliwki i truskawki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pulpą pomidorową, doprawić oliwą i vinaigrette.
Odłożone 2 pomidory pokroić w plastry (ściąć wierzch i spód tak, aby równo i stabilnie stały). Plastry pomidorów przekładamy przygotowaną wcześniej masą. Dekorujemy sałatą, kiełkami lub młodymi liśćmi szpinaku i skrapiamy vinaigrette balsamicznym lub kremem balsamicznym.
Przepis oraz więcej zdjęć dostępnych jest również na stronie www.artkulinaria.pl