Pora na grzyby!
Opublikowano: 12-10-2018
Pora na grzyby!
Za oknami piękna, złota jesień a na talerzach królują dania z grzybami. Przepis na aromatyczny makaron BAVETTE z sosem grzybowym przygotował Paweł Gałecki – polski reprezentant
w międzynarodowym konkursie Pasta World Championship.
Nic tak nie cieszy jak danie przygotowane z samodzielnie zebranych składników. Wycieczka do lasu, grzybobranie i następnie wspólne przygotowywanie posiłku, to idealny plan na jesienny weekend. Pogoda nam sprzyja, więc koszyki w dłonie!
BAVETTE Z CHIPSAMI Z BOCZKU, CHRUPKIEM Z PARMEZANU, SOSEM GRZYBOWYM I PUDREM
Z GRZYBÓW
SKŁADNIKI:
* makaron Bavette Barilla – 120 g
* borowiki świeże – 50 g
* cebula – 1 szt.
* czosnek – 2 ząbki
* śmietana 30% – ok. 100 ml
* wino białe – 50 ml
* boczek wędzony plastry – 6 szt.
* parmezan – 50 g tarty
* oliwa z oliwek – 100 ml
* Suszone grzyby – 20 g
* natka pietruszki, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Starty parmezan wysypujemy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku nastawionym na 150 stopni Celsjusza przez około 15 minut. To samo robimy z posiekanym boczkiem, z tym, że pieczemy go trochę dłużej. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry borowiki i smażymy podlewając białym winem. Czekamy, aż się zredukuje, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Suszone grzyby blendujemy na puder. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem Bavette Barilla. Serwujemy z upieczonym boczkiem i chrupkiem z parmezanu.
Życzymy smacznego!
****
Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.