Przepis na owocową granitę

Opublikowano: 03-07-2019

Sycylijski deser cytrusowy na ochłodę bardzo przypomina

rzymskie przysmaki. W odróżnieniu od sorbetu nie jest to

gładka masa, ale ziarnista od łacińskiego granea, czyli ziarno,

stąd granita. Ta wersja granity jest bardzo polska, bo

z owoców leśnych.

Na granitę po polsku potrzebne będą:

• 1 kg truskawek, jagód, malin, jeżyn lub borówek

amerykańskich albo wszystkiego po trochu

• 1 szklanka wody

• 1 szklanka cukru

Do wody dodać cukier, zagotować, a następnie gotować do

uzyskania gęstego syropu. Syrop powinien być tak gęsty, aby

z łyżki skapywał w postaci cienkich nitek. Ostudzić.

Owoce oczyścić z szypułek, wrzucić do blendera, dodać syrop

i wszystko razem zmiksować. Owocową mieszaninę wlać

do plastikowego pudełka i wstawić do zamrażalnika. Mrozić

4–6 godzin, co godzinę mieszać widelcem, aby powstały

ziarniste kryształki, a nie jednorodny lód.

Gotową granitę przełożyć do małych szklaneczek.

Przepis z książki – „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” Adrianna Stawska- Ostaszewska