Pstrąg duszony w cytrynie z koreczkami serowymi

Opublikowano: 22-12-2009

pstrg_duszony_w_cytrynie_z_koreczkami_serowymi_resize.jpg

Składniki na 4 porcje:•    200g sera Lazur błękitny

•    100g sera Lazur perłowy

•    4 pstrągi (porcje ok. 300)

•    przyprawa do ryb

Sos:•    500 ml śmietanki

•    przyprawa warzywna

•    przyprawa do ryb

•    sok z cytryny do smaku

Wykonanie:1.    Pstrągi oczyszczamy, posypujemy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170ºC. Pod koniec pieczenia podlewamy niewielką ilością wody.

2.    Na ok. 1 min. przed wyłożeniem ryby z piekarnika wbijamy w rybę przygotowane z serów Lazur błękitny

i Lazur perłowy koreczki.

3.    Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy starty ser Lazur błękitny, sok z cytryny i gotujemy ok. 5min. Powstały sos doprawiamy do smaku przyprawą warzywną oraz przyprawą do ryb.

4.    Pstrągi wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach