Pucharek truskawkowo-żurawinowy

Opublikowano: 10-05-2011

Autor przepisu: Cranberry Marketing Committee

pucharek-truskawkowo-zurawinowy

Składniki do przygotowania na 4 porcje:

500 g truskawek
1 limonka
½ laski wanilii
100 g suszonych żurawin
½ łyżeczki pieprzu różowego, kruszonego
Szczypta soli
20 g bezy

Przygotowanie:

1. Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości.
2. Limonkę opłukać, zetrzeć skórkę. Z połowy limonki wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ.
3. Do truskawek dodać skórkę i sok z limonki, wanilię, żurawiny, pieprz i szczyptę soli. Odstawić na 15-20 minut.
4. Truskawki umieścić w pucharkach. Pokroić bezy i dodać według uznania.

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i zalać marynatą z soku limonki wg instrukcji powyżej.

Czas przygotowania:
ok. 15 minut + 15-20 minut marynowania truskawek w soku.

Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 110 kcal / 463 kJ
Białko: 1,4 g
Tłuszcz: 0,7 g
Węglowodany: 24 g


Fot.: Cranberries from USA
www.cranberries-usa.pl