Restauracja i browar z krainy gwiazdek Michelin

Opublikowano: 26-02-2020

Restauracja Les Amis serwująca kuchnię alzacką łączy wszystko to, co w tym regionie Francji najważniejsze, czyli dobre jedzenie i domowe piwa, które warzone są w browarze znajdującym się na pierwszym piętrze lokalu przy Placu Trzech Krzyży w Warszawie. Od lutego w restauracji dostępne są trzy rodzaje piwa: lager, amber ale oraz pszeniczne.

Alzacja to region w północno wschodniej Francji, leżący na pograniczu z Niemcami i słynący z niesamowitej kuchni. Nie bez przyczyny właśnie w tej części kraju znajduje się najwięcej restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Kuchnia alzacka łączy ze sobą wyrafinowanie kuchni francuskiej z prostą kuchnią niemiecką. To właśnie z fascynacji tymi smakami przy Placu Trzech Krzyży w Warszawie powstała restauracja “Les Amis”, mająca ok. 500 m2 powierzchni. Nazwa miejsca w języku polskim to “przyjaciele” i właśnie na serdeczności, życzliwości oraz tworzeniu dobrej atmosfery koncentruje się restauracja Les Amis. Od lutego 2020 roku na miejscu w lokalu serwowane są trzy rodzaje domowego piwa warzonego na pierwszym piętrze w restauracji: lager, amber oraz pszeniczne. Piwa powstają na czystym, gotowanym słodzie, pszenicy (w przypadku piwa pszenicznego) oraz drożdżach.

Les Amis – miejsce na każdą kieszeń

 Restauracja zlokalizowana jest w samym sercu Warszawy – przy Placu Trzech Krzyży, jednak ceny w lokalu są bardzo przystępne. Na pierwszym piętrze restauracji znajduje się domowy browar, który jest widoczny dla Gości lokalu. “Zależy nam na tym, aby Les Amis było miejscem spotkań w gronie przyjaciół, stąd pomysł na domowe piwo, czyli jeden ze znaków rozpoznawczych Alzacji oraz dania, którymi można się dzielić. Mieszkałam we Francji  wiele lat. Tam ludzie spotykają się przy stole każdego dnia. I to jest piękne.” – mówi Kamila Jobda, właścicielka restauracji Les Amis. “Kuchnia alzacka nie jest jeszcze popularna w Polsce, choć mamy nadzieję, że przekonamy do niej mieszkańców Warszawy i nie tylko. Jest to kuchnia prosta, choć bardzo ciekawa”. W menu znajdują się dania doskonale komponujące się z francuskimi winami oraz domowym piwem. Np. Choucroute, czyli danie przypominające nasz rodzimy bigos. Różni się od niego głównie tym, że gotowany jest na francuskim Rieslingu. Doskonale współgra z domowym piwem lager.

 Połączenie browaru z restauracją

 Restauracja Les Amis jest pierwszym lokalem w Polsce serwującym kuchnię alzacką. W menu znajdują się dania takie, jak Tarte Flambee, czyli tradycyjna tarta na bazie ciasta chlebowego z dodatkami słonymi lub słodkimi, czy burger strasburski z solidną porcją sezonowanej wołowiny. Wszystkie dania z menu w połączeniu z piwem z domowego browaru tworzą doskonałą całość. W Les Amis każdy znajdzie coś dla siebie.

————————————

Restauracja Les Amis, ul.Książęca 23, Warszawa