? 600 g mąki pszennej ? 250 g masła ? 2 łyżki miodu ? 7 żółtek ? 1 rozmącone jajo ? 4 łyżki posiekanych rodzynek ? 2 laski wanilii ? 150 ml musującego wina ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? 200 ml mleka ? 150 g ugotowanej kaszy gryczanej ? 2 łyżki cukru ? 1 pomarańcza ? 1 limonka ? 150 g ugotowanego, dwukrotnie zmielonego maku
Farsz do rogalików:
? w garnku rozpuszczamy miód na karmel, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, startą skórkę z połowy limonki i pomarańczy, posiekane rodzynki i mak
? dolewamy sok z limonki i pomarańczy, podgrzewamy, dokładnie całość mieszając; odstawiamy do ochłodzenia
Ciasto do rogalików:
? na stolnicę wysypujemy połowę mąki, dodajemy masło, dokładnie całość siekamy nożem, dorzucamy pozostałą część mąki i rozcieramy palcami, aby połączyć dobrze mąkę z masłem
? formujemy z tej masy kopczyk z dołkiem w środku, wybijamy do niego 4 żółtka i dolewamy kwaśnej śmietany
? zarabiamy, czyli łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na stolnicy; gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10?20 minut do lodówki, aby stężało
Formowanie rogalików:
? wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na stolnicy na cienkie płaty na folii spożywczej
? nakładamy wałek z farszu na jeden koniec i zwijamy, formując coś na kształt długiej roladki
? tniemy roladkę na rogaliki długości 5?6 cm
? rogaliki układamy na blasze z pergaminem i smarujemy rozmąconym jajem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200?C i pieczemy przez 15?20 minut
Sos szampańsko-waniliowy:
? w rondelku zagotowujemy wino, dodając ziarna wyskrobane z lasek wanilii oraz 1?2 łyżki cukru; chwilę gotujemy aż wino zredukuje się do połowy
? zdejmujemy z ognia i zagęszczamy 3 żółtkami rozprowadzonymi z mlekiem, na koniec doprawiamy startą skórką z limonki
Finał:
? na talerze wylewamy sos, a w nim układamy upieczone rogaliki
Dobra rada:
? do farszu możemy dodać także inne bakalie oprócz rodzynek ? takie jakie lubimy