Roladki z łososia ze szpinakiem w sosie kaparowym – LIMITO

Opublikowano: 14-06-2010

portions1.jpgSkładniki na 4 osoby:

800 g fileta z łososia trym E (LIMITO)

4 pęczki szpinaku świeżego lub 500 g mrożonych liści szpinaku

kapary w zalewie

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250 ml wywaru jarzynowego

1 cytryna

oliwa

olej

100 ml śmietany 30%

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2 ząbki czosnku

cukier

świeże zioła do dekoracji

Z fileta z łososia wyciąć równej wielkości fileciki, przyprawić solą, pieprzem, delikatnie skropić oliwą, odstawić w chłodne miejsce. Szpinak świeży wypłukać i odciąć korzonki, mrożony rozmrozić. Włożyć do rondelka z masłem, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dusić około 5 minut, odstawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. W międzyczasie przygotować sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem, mieszając dodać wywar i gotować do zgęstnienia. Dodać odsączone z zalewy kapary, sok z cytryny do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, gotować jeszcze około 2 minut.

Na filecikach z łososia umieścić odsączony szpinak i zrolować tak, aby mięso ryby zachodziło na siebie. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Łączenie roladki powinno znajdować się na dole. Zapiekać około 10 minut. Podawać z sosem kaparowym, plasterkami cytryny i pieczonymi pomidorkami cherry.

Autorem przepisu jest:

Rafał Targosz

Ambasador Kulinarny marki LIMITO

Szef Kuchni Hotelu UNICUS w Krakowie