Sałatka brokułowa

Opublikowano: 28-07-2009

saatkabrokuowa_resize.jpg

Składniki:

•    200g sera Lazur perłowy

•    ½kg brokuł świeżych lub mrożonych

•    50g papryki czerwonej

•    50g kukurydzy

•    50g czerwonej fasoli

•    50g szynki konserwowej

Sos:

•    4 łyżki majonezu

•    4 łyżki jogurtu naturalnego

•    sól

•    biały pieprz

•    1 starty ząbek czosnku

Wykonanie:

1. Brokuły dzielimy na różyczki o wielkości ok.1cm i blanszujemy.

2. Ser Lazur perłowy i paprykę kroimy w kostkę, szynkę w paski. Następnie wszystko wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę i fasolę.

3. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy starty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem polewamy składniki znajdujące się w misce i dokładnie mieszamy.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach