Sałatka brokułowa
Opublikowano: 28-07-2009
Składniki:
• 200g sera Lazur perłowy
• ½kg brokuł świeżych lub mrożonych
• 50g papryki czerwonej
• 50g kukurydzy
• 50g czerwonej fasoli
• 50g szynki konserwowej
Sos:
• 4 łyżki majonezu
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• sól
• biały pieprz
• 1 starty ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Brokuły dzielimy na różyczki o wielkości ok.1cm i blanszujemy.
2. Ser Lazur perłowy i paprykę kroimy w kostkę, szynkę w paski. Następnie wszystko wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę i fasolę.
3. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy starty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem polewamy składniki znajdujące się w misce i dokładnie mieszamy.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach