Sałatka owocowa …
Opublikowano: 16-06-2009
… ze świeżą mietą i białym kremem balsamico
Składniki dla 4 osób:
1 wyfiletowana pomarańcza
1 wyfiletowany czerwony grejpfrut
1 wyfiletowany żółty grejpfrut
1 melon galia
½ pęczka świeżej mięty
Sos vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
50 ml białego kremu balsamico
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
8 posiekanych listków mięty
Sposób przygotowania:
Z melona wydrążyć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać posiekaną miętę, a następnie całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Owoce przełożyć do miseczek, skropić sosem i udekorować świeżą miętą.
Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”