? jeszcze gorące ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy mąkę, 2 całe jaja, sól i pieprz
? wszystko dokładnie wyrabiamy do uzyskania ciasta o ciągnącej konsystencji
? na deskę wysypujemy otręby owsiane, łyżką nabieramy ciasta ziemniaczanego i obtaczając w otrębach formujemy zgrabne kluseczki
? na patelnię lejemy oliwę, kładziemy kluseczki i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony
? cebule kroimy w półplastry i wrzucamy do rondla na gorącą oliwę, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy sos sojowy, odrobinę wody i masło
? podprażamy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się szklisty, dodajemy gałązkę świeżego tymianku, sól i pieprz
? cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm, marynujemy w misce w soli, pieprzu, posiekanym czosnku i oliwie
? smażymy na patelni (najlepiej do grillowania) z obu stron na złoty kolor
? na talerzu układamy gulasz z czerwonej cebuli, na to kładziemy plastry grillowanej cukinii i smażone kluseczki ziemniaczane w otrębach owsianych, czyli psiochę