Tagliatelle z wodorostami i sosem krewetkowym Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: • 100 g krewetek koktajlowych • 8 pomidorków koktajlowych • 1 łyżka masła • 2 ząbki czosnku • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego • 250 g mąki pszennej • 4 płaty suszonych wodorostów • 2 jaja • woda do konsystencji • 250 ml śmietanki słodkiej 30% • natka pietruszki do dekoracji • sól, pieprz, oliwa z oliwek • suszone wodorosty rwiemy na małe kawałki, wkładamy do naczynia z wodą i miksujemy • do miski wsypujemy mąkę, 2 jaja i wodę z wodorostami • mieszamy składniki czyli zarabiamy ciasto, następnie na stolnicy wyrabiamy je dłońmi i rozwałkowujemy • zwijamy cienko rozwałkowany płat ciasta w rulonik i tniemy go w wąskie wstążki • gotujemy al dente (czyli na półtwardo) w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy • na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek w plastrach • dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietankę, sól, pieprz, masło i resztę wody z wodorostami, stale mieszając redukujemy sos • makaron odcedzamy, dodajemy do sosu wraz z krewetkami i posiekaną natką; dekorujemy pomidorkami koktajlowymi Przygotował Karol Okrasa