? 50 g migdałów bez skórki ? 50 migdałów w płatkach ? 2 łyżki ugotowanego maku ? 2 łyżki masła ? 200 g ugotowanej pszenicy ? 6 łyżek słodkiej śmietanki ? 1,5 l mleka ? 2 laski cynamonu ? ? łyżeczki mielonego kardamonu ? 2 żółtka ? 2 łyżki cukru
? migdały całe mielimy na drobno w moździerzu lub mikserze
? płatki migdałów rumienimy na suchej patelni
? do rozgrzanego rondla wrzucamy masło, dodajemy zmielone migdały, cukier i ugotowaną pszenicę, podsmażamy
? zalewamy mlekiem, dodajemy śmietankę i zagotowujemy; kiedy się zagotuje dodajemy cynamon i kardamon
? potem dodajemy mak utarty w moździerzu lub zmiksowany z 1 łyżką słodkiej śmietanki
? na końcu rozbijamy 2 żółtka ze śmietanką i hartujemy 2?3 łyżkami gorącej zupy migdałowej; stopniowo dolewamy roztrzepane żółtka do zupy, stale mieszając
? podajemy w talerzach przybrane płatkami migdałów
Dobra rada:
? do takiej zupy można też dodać inne bakalie, takie jakie mamy lub najbardziej lubimy