ZAPIEKANE BIAŁE I ZIELONE SZPARAGI W SOSIE GORGONZOLA Z SUSZONYMI POMIDORAMI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW CONCASSE Z GOTOWANĄ OŚMIORNICĄ I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM – wiosna
Opublikowano: 20-05-2010
Składniki dla 4 osób:
500 g białych i zielonych szparagów
80 g pokrojonej w plastry gotowanej ośmiornicy
2 łyżki pomidorów concasse
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka pesto
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietany 36%
60 g sera gorgonzola
50 g suszonych pomidorów
40 g świeżo tartego parmezanu
100 ml białego wina
½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat
Szczypta gałki muszkatołowej Prymat
Sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru (każdy rodzaj osobno). W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, podlać winem, dodać ser, a gdy się rozpuści wlać śmietanę. Sos doprawić do smaku solą czosnkową i gałką muszkatołową. Szparagi przełożyć do żaroodpornego naczynia, obficie polać sosem i posypać parmezanem. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC.
Suszone pomidory wrzucić do miski, dodać pomidory concasse, plastry gotowanej ośmiornicy, orzeszki pinii oraz pesto. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Zapiekane gorące szparagi podawać z aromatyczną sałatką z ośmiornicy.
Autor: Robert Sowa