? 3 jaja ? 2-3 czerstwe rogaliki ? 50 g całych migdałów bez skórki ? 1 laska wanilii ? 50 g rodzynek ? 50 g suszonych moreli ? 100 g masła ? 1 łyżka kaszy manny ? 2 łyżki siemienia lnianego ? 1 l mleka ? 2 łyżki cukru
? suszone morele kroimy w cienkie paseczki i mieszamy z rodzynkami
? rogaliki kroimy na drobne kawałki i smarujemy masłem
? migdały bez skórki podprażamy na patelni z odrobiną masła
? do mleka dodajemy wyskrobane pestki z laski wanilii i podgrzewamy nie gotując; dodajemy do mleka siemię lniane i kaszę mannę
? na koniec wlewamy roztrzepane jaja; dokładnie mieszamy
? do wysmarowanych masłem i wysypanych cukrem foremek wkładamy warstwę rogalików, dokładnie ugniatając, na to wysypujemy morele z rodzynkami i uprażone migdały
? polewamy mlekiem z dodatkami
? na wierzch układamy jeszcze jedną warstwę rogalików i bakalii, znowu polewamy mlekiem
? wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170°C na 15 minut
? gotowe zapiekanki przekładamy na talerze
Dobre rady:
? zamiast rogalików możemy użyć czerstwej chałki lub innego słodkiego pieczywa ? jeśli chcemy danie bardziej efektowne, możemy podać je z sosem z malin, jeżyn czy wiśni