Składniki:
? 600 g ugotowanej białej fasoli ? 1/2 bochenka chleba razowego ? 1 por ? 1 łyżka oleju z pestek dyni ? 150 g sera pleśniowego ? 100 ml mleczka kokosowego ? 1 żółta papryka ? 100 ml słodkiej śmietanki ? 4-5 pomidorów bez skórki ? świeży tymianek ? świeża kolendra ? sól, pieprz, oliwa ? 1,5 l wywaru z kurzych skrzydełek
|
|
? na folię aluminiową układamy żółtą paprykę, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut
|
|
? wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałeczki
|
|
? pora kroimy w cienkie półplastry, 3 pomidory w drobną kostkę
|
|
? do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojone warzywa, doprawiamy pieprzem i podsmażamy
|
|
? do podsmażonych warzyw dodajemy fasolę, zalewamy wywarem i gotujemy kilka minut, na koniec dolewamy sok z pieczonej papryki z folii
|
|
? miksujemy zupę na gładko
|
|
? dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i ser pleśniowy rozdrobniony w palcach, chwilę gotujemy
|
|
? doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jeszcze pomidora lub dwa, pokrojonego w kosteczkę bez gniazd nasiennych, oraz posiekaną świeżą kolendrę
|
|
? chleb razowy obieramy ze skórki i kroimy miąższ w kostkę 1,5 x 1,5 cm
|
|
? na patelnię lejemy oliwę i smażymy kostki chleba
|
|
? w moździerzu ucieramy sól, pieprz, oliwę i świeże listki tymianku
|
|
? taką aromatyczną oliwą polewamy grzanki na patelni
|
|
? na talerz wylewamy zupę, dekorujemy grzankami tymiankowymi i listkami kolendry, na koniec polewamy zupę kroplami aromatycznego oleju z pestek dyni
|
|
Dobra rada:
? zamiast tymianku do aromatyzowania grzanek możemy użyć innych ziół, takich jak bazylia, oregano, lubczyk, itp.
|
|
|
|