Składniki:   
? 600 g ugotowanej białej fasoli    ? 1/2 bochenka chleba razowego   ? 1 por   ? 1 łyżka oleju z pestek dyni   ? 150 g sera pleśniowego   ? 100 ml mleczka kokosowego   ? 1 żółta papryka   ? 100 ml słodkiej śmietanki   ? 4-5 pomidorów bez skórki   ? świeży tymianek   ? świeża kolendra   ? sól, pieprz, oliwa   ? 1,5 l wywaru z kurzych skrzydełek   
        | 
 
  
 | 
          
         
         ? na folię aluminiową układamy żółtą paprykę, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut  
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałeczki     
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? pora kroimy w cienkie półplastry, 3 pomidory w drobną kostkę     
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojone warzywa, doprawiamy pieprzem i podsmażamy      
        | 
 
  
 | 
          
         
         ? do podsmażonych warzyw dodajemy fasolę, zalewamy wywarem i gotujemy kilka minut, na koniec dolewamy sok z pieczonej papryki z folii  
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? miksujemy zupę na gładko      
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i ser pleśniowy rozdrobniony w palcach, chwilę gotujemy     
        | 
 
  
 | 
          
         
         ? doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jeszcze pomidora lub dwa, pokrojonego w kosteczkę bez gniazd nasiennych, oraz posiekaną świeżą kolendrę  
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? chleb razowy obieramy ze skórki i kroimy miąższ w kostkę 1,5 x 1,5 cm     
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? na patelnię lejemy oliwę i smażymy kostki chleba      
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? w moździerzu ucieramy sól, pieprz, oliwę i świeże listki tymianku      
        | 
 
  
 | 
          
         
             ? taką aromatyczną oliwą polewamy grzanki na patelni     
        | 
 
  
 | 
          
         
         ? na talerz wylewamy zupę, dekorujemy grzankami tymiankowymi i listkami kolendry, na koniec polewamy zupę kroplami aromatycznego oleju z pestek dyni  
        | 
 
  
 | 
          
                   Dobra rada:    
? zamiast tymianku do aromatyzowania grzanek możemy użyć innych ziół, takich jak bazylia, oregano, lubczyk, itp.     
        | 
 
  
 | 
                                  
|   | 
    
  |