Zupa z marchwi z imbirem Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 250 g marchewki ? 4 łyżki pestek dyni ? 4 gałązki świeżego estragonu ? 1 włoszczyzna ? 1 małe kłącze imbiru ? 1 laska wanilii ? 3 łyżki tapioki ? 1/4 l mleka ? 2 l wody ? 4 skrzydełka kurze ? 4 łyżki słodkiej śmietanki ? sól, pieprz, oliwa ? umytą i obraną włoszczyznę kroimy w drobne kawałki i wkładamy do zimnej wody w garnku, dokładamy skrzydełka kurze i gałązki świeżego estragonu ? gotujemy około 50 minut na wolnym ogniu; na 15-20 minut przed końcem gotowania do wywaru dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę ? zdejmujemy z ognia, wyjmujemy pora, gałązki estragonu i skrzydełka, a resztę miksujemy na gładki krem ? dodajemy posiekany drobno imbir i całość ponownie miksujemy; doprawiamy solą i pieprzem ? do zmiksowanej zupy dorzucamy tapiokę i gotujemy, aż stanie się przeźroczysta czyli 10 do 15 minut ? zupę doprawiamy słodką śmietanką ? do zimnego mleka wrzucamy pestki wyskrobane z przeciętej na pół laski wanilii i zagotowujemy, stale ubijając trzepaczką, aż utworzy się pianka ? wylewamy zupę na talerze, posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni, dekorujemy pianką ubitą z mleka i wanilii Dobra rada: ? jeśli nie dostaniemy tapioki, możemy przyrządzić zupę bez tego składnika Przygotował Karol Okrasa