ZUPA Z SOCZEWICY Z AROMATYCZNYMI PRZYPRAWAMI I JOGURTEM NATURALNYM
Opublikowano: 19-03-2010
![](https://newsgastro.pl/wp-content/uploads/2015/07/images/stories/newsgastro2010/przepisykulinarne/dania_wiosna/sowa_danie_wiosna044.jpg)
Składniki dla 4 osób:
100 g pomidorów pelati
200 g soczewicy konserwowej
1 pokrojona w kostkę mała cebula
2 posiekane ząbki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia
5 goździków, cynamon, imbir, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
1 łyżeczka curry Prymat
100 g pomidorów pelati
200 g soczewicy konserwowej
1 pokrojona w kostkę mała cebula
2 posiekane ząbki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia
5 goździków, cynamon, imbir, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
1 łyżeczka curry Prymat
2 kostki rosołowe Kucharek rozpuszczone w 500 ml wrzątku
100 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego
100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera
Sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
100 g pomidorów concasse
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera i pomidory concasse ułożyć w miseczkach, zalać zupą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
Autor przepisu: Robert Sowa