37 statuetek „Złoty Widelec” rozdane!

Opublikowano: 25-07-2020

37 statuetek „Złoty Widelec” oraz 5 nagród specjalnych IX edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni” odebrali tegoroczni laureaci.

Po raz IX Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 37 statuetek w 9 kategoriach, w tym przyznano 5 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziewięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 200 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).

Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono 37 statuetek „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa  i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, orientalna, stek house i burger,  bary bistro i cukiernie.  Nagrodę dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2020 otrzymał Marek Rybacki – szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie. Najlepszą Restauracją Roku 2020 w Polsce została RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy. Wyśmienita, tajska kuchnia Restauracji THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy otrzymała tytuł Najlepszej Restauracji Kuchni Tajskiej Roku 2020 w Polsce. Odkrycie Kulinarne Roku 2020 to BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy, bistro specjalizujące się w daniach na bazie najlepszych w Polsce serów długodojrzewających  Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Nagrodę w kategorii Eventowe Miejsce 2020 Roku otrzymała RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy oferująca doskonałą kuchnię z całego świata, perfekcyjną obsługę, wyśmienite koktajle przy najdłuższym wolnostojącym barze w mieście.

IX edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się w niezwykle trudnych warunkach dla branży gastronomicznej. Uruchomienie działalności branży gastronomicznej po 9 tygodniach przerwy spowodowanej pandemią umożliwiło wznowienie tegorocznej edycji konkursu. Jurorzy w ciągu miesiąca odwiedzili ponad 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.

Od dziewięciu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miasta czy regionu, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków. Jury konkursu co roku starannie ocenia zgłoszone do konkursu punkty gastronomiczne. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Konkurs przebiegał pod patronatem władz miast i marszałków, oraz posiadał szeroką oprawę medialną.

LAUREACI ZŁOTEGO WIDELCA 2O2O ROKU

RESTURACJA HOTELOWA

RESTAURACJA POLSKA mieszcząca się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE w Warszawie

RESTAURACJA SOPHIE & SUSSANE mieszcząca się w Hotelu TALARIA w Trojanowie

RESTAURACJA W HOTELU AGIT CONGRESS & SPA w Lublinie

Hotel & Restauracja SULBIN z Garwolina

RESTAURACJA DWORSKA W DWORZE KALISZKI w Białej Pilskiej

RESTURACJA W HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT I SPA w Istebnej

RESTAURACJA ALPIN  mieszcząca się w hotelu ALPIN w Szczyrku

RESTAURACJA BORODINO mieszcząca się w hotelu Modlin w Nowym Dworze Mazowieckim

RESTAURACJA W HOTELU TAJTY mieszcząca się w Wilkasach koło Giżycka

WILLA FILIKS RESTAURACJA & POKOJE mieszcząca się w Nałęczowie

TAWERNA Z PIEKŁA RODEM  mieszcząca się w ośrodku Bocianie Gniazdo w Rynie

RESTURACJA LA BIBLIOTHEQUE mieszcząca się w hotelu St. Bruno w Giżycku

KATEGORIA: RESTAURACJA AUTORSKA

RESTAURACJA ELIXIR W DOMU WÓDKI z Warszawy

RESTAURACJA ,,KUCHNIA by Marcin Szukaj” z Bydgoszczy         

KATEGORIA: KUCHNIA POLSKA

RESTAURACJA & BAR ŚWIĘTOSZEK TARTUFE z Warszawy

RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy

RESTAURACJA & CATERING MONTE CARLO z Kielc

EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI z Warszawy

RESTAURACJA KUŹNIA z Lublina

RESTAURACJA BUBBLES z Warszawy

OBERŻA POD CZERWONYM WIEPRZEM z Warszawy

RESTAURACJA THE PIANO ROUGE z Krakowa

RESTAURACJA FOLK GOSPODA z Warszawy

RESTAURACJA TRZY GĘSI z Krakowa

KATEGORIA: KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

IL PADRINO RISTORANTE z Warszawy

BONAPPETIT RESTAURANT z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA ORIENTALNA

RESTAURACJA THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy

RESTAURACJA TOMO SUSHI z Warszawy

KATEGORIA: STEK HOUSE

RESTAURACJA BEEF & PEPPER z Warszawy

RESTAURACJA BRITISH BULLDOG PUB in LONDON STEAK HOUSE z Warszawy

RESTAURACJA FUEGO BAR & GRILL by BRACIA COLLINS z Warszawy

KATEGORIA: BARY, BISTRO

GRINGO BAR z Warszawy

ZACHODNIA KAWIARNIA & BISTRO z Białegostoku

MENU BISTRO z Warszawy

BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy

KATEGORIA: CUKIERNIE

CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE w Warszawie

LAUREACI NAGRÓD SPECJALNYCH 2020 ROKU

SZEF KUCHNI ROKU 2020 W POLSCE

Marek Rybacki – szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie 

NAJLEPSZA RESTAURACJA ROKU 2020 W POLSCE

RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy

NAJLEPSZA RSTAURACJA KUCHNI TAJSKIEJ ROKU 2020 W POLSCE

RESTAURACJA THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy

ODKRYCIE KULINARNE 2020 ROKU

BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy

EVENTOWE MIEJSCE 2020 ROKU

RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy

Więcej informacji na temat konkursu www.polskaodkuchni.com.pl

Patronat honorowy

Marszałkowie:  Marszałek Województwa Mazowieckiego, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Marszałek Województwa Lubuskiego, Marszałek Województwa Podlaskiego.

Prezydenci Miast: Prezydent m.st. Warszawy, Prezydent Katowic, Prezydent Gdańska.

Patronat medialny

Akcja „Polska od Kuchni” ma szerokie wsparcie w ramach patronatów medialnych. Portale: GDZIE ZJEŚĆ INFO.pl, NewsGastro.pl, kulinarnyblog.pl, szef-kuchni.com.pl, twoje-miasto.pl. Magazyny: Restauracja, Biznes Restauracja & Catering, Poradnik Restauratora, Biznes Hotel, Hotelarz, Szef Kuchni, Gastronomia i Turystyka. Radio HORECA. Telewizja ATV.

Partnerzy

PARTNERZY GŁÓWNI: MUSZYNIANKA, GASTRO MAGIC SERVICE.

Tegoroczni Partnerzy: SKARBY SEROWARA, J.A. BACZEWSKI, ODKUPIENIE WIN, MASARNIA DRESZLER, LAZUR, JULIUS MEINL, BUKAT Hurtownia Warzyw i Owoców, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, ŻABCZYŃSCY MŁYNY ZBOŻOWE, STARY BROWAR KOŚCIERZYNA.                                                                 

Organizator Akcji „Polska od Kuchni”

Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców – promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc – Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą.