Afrykańskie klimaty w środku zimy?

Opublikowano: 18-02-2010

img_8056.jpg

Karol  Okrasa  po raz kolejny porwał nas w ekscytującą podróż kulinarną.

W ostatni weekend karnawału a zarazem Dzień Świętego Walentego  Hotel Galop w Zielonce przeniósł się do Republiki Południowej Afryki. Choć za każdym razem Kulinarne Podróże z Karolem Okrasą spotykają się z ogromnym zainteresowaniem tym razem pobiły absolutny rekord.

Wieczór tradycyjnie poprowadziła para moderatorów: Agnieszka Frykowska oraz Marek Wysocki.

Po krótkim wstępie i odsłuchaniu hymnu RPA na scenie pojawił się Karol Okrasa, który za specjalistę smaków afrykańskich wybrał oczywiście Josepha Seeletso, znanego z licznych programów telewizyjnych, poświęconych nie tylko tematyce kulinarnej.

img_8044.jpg

Zanim mistrzowie kuchni przeszli do pierwszego dania Joseph podzielił się oczywiście ciekawymi spostrzeżeniami odnośnie afrykańskich potraw oraz trunków. Szczególnie polecił likier amurala  – naturalny likier kremowy, produkowany z owoców dziko rosnących drzew maruli, nazywanych przez tubylców drzewem słoniowym, koniecznie z dodatkiem owoców cytrusowych. 

img_8048.jpg

Tymczasem Karol rozpoczął przygotowywanie pierwszej potrawy dnia: Butternut– kremowej zupy z dyni z pastą peppadew, zachęcając tradycyjnie do akcentowania potraw własnymi autorskim dodatkami. W tym przypadku zupę należało zatem „okrasić”.

img_8066.jpg

Przyszedł czas na pierwszy występ wieczoru.  Na scenie pojawił się afrykański zespół Jumbo Africa, który jako jedyny w Polsce złożony jest wyłącznie z czarnoskórych muzyków. „Temperatura” z pewnością dorównała tym, które obecnie panują na kontynencie afrykańskim.

img_8083.jpg img_8115.jpg

Ponieważ już wkrótce w RPA zagości największa impreza piłkarska na świecie – Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej, nie mogło zabraknąć także futbolowych akcentów.

img_8113.jpg

Niewiarygodnym opanowaniem piłki i trickami a`la Ronaldinho zachwycił Gości Krzysztof Golonkapółfinalista programu „Mam Talent”.

                  img_8129.jpg img_8130.jpg

Już wkrótce  na Portalu Newsgastro pojawi się wywiad jaki przeprowadziliśmy z niesamowitym piłkarskim talentem.

Wyjątkowe emocje nieuchronnie obudziły apetyt na główne danie wieczoru Karola OkrasyBreyani z kurczaka, podane w aromatycznej marynacie z ryżem curry.

Ale to nie wszystko co zafundowano Gościom, oprócz atrakcji smakowych i wizualny rozlosowano także liczne nagrody , a wśród nich piłkę z podpisem, być może przyszłej gwiazdy polskiego futbolu –  Krzysztofa Golonki.

img_8135.jpg img_8145.jpg

Przy kolejnym wyjściu zespołu Jumbo Africa, Goście nie zdołali „wysiedzieć” na swoich miejscach i oddali się w wir gorącego tańca.

222.jpg

Mieli nawet okazję podpatrzeć styl taneczny najmłodszych członków zespołu.

img_8184.jpg

Serdecznie zapraszamy na kolejną Podróż Kulinarną z Karolem Okrasą.

Aby uchylić rąbka tajemnicy zdradzimy, że podróż będzie równie daleka a jej celem będzie kontynent azjatycki.



O wszystkim dowiecie się wkrótce na naszym portalu Newsgastro.pl