?Aperitif po francusku 2009? Warszawa 2009

Opublikowano: 23-07-2009

aperitif_akpa_1309.jpg

Mamy przyjemność poinformować, że 4 czerwca 2009 w Warszawie odbyła się już szósta edycja „Aperitif po francusku 2009”. Impreza miała miejsce  w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) przy ulicy Foksal 2 w Warszawie.

Uczestnicy imprezy mieli okazję uczestniczyć w pokazach kulinarnych Pascala Brodnickiego oraz Karola Okrasy, próbując ich wyśmienitych dań. Jedną z atrakcji Aperitif był pokaz winiarski Marka Bieńczyka – pisarza i dziennikarza. Przez cały dzień odbywały się degustacje francuskich produktów spożywczych (serów: pleśniowego fourme d’ambert, pochodzącego z Pirenejów ossau-iraty, produkowanego w górach Jura sera comté, wędlin i pasztetów, foie gras, win z regionu Bordeaux, Doliny Loary, Roussillon, Langwedocji, Doliny Rodanu oraz Alzacji oraz oryginalnych szampanów).

aperitif_akpa_1283.jpg

Karol Okrasa przygotował dla gości następujące potrawy:

1. Przypalana troć z tapenade oliwkowym

2. Roladki z wędzonego łososia i sera twarogowego  z czombrem

3. Zapiekany Buche de Chevre na ciemnym chlebie  z glazurowaną figą

4. Smażone szparagi z suszoną szynką i sosem anchovies

Pascal Brodnicki zaprezentował na scenie następujące dania:

1. Żabie udka w skorupce  sezamowej z serem chabichou w sosie  estragonowym 

2. Pralinki z sera zick de france z oberżynowym  kawiorem

3. Croustade z  sera Saint-Nectaire oraz bazylii i pomidora z oliwą  truflową

4.  Ruletki rybaka z serem kozim

Punktem kulminacyjnym wieczoru był koncert wschodzącej gwiazdy francuskiej muzyki – zespołu l’Herbe Folle.

Podczas imprezy można było zakupić degustowane produkty po atrakcyjnych cenach (do 30% taniej niż w sklepach).

Na Aperitif po francusku przybyły także gwiazdy telewizji: Paweł Królikowski z małżonką Małgorzatą Ostrowską – Królikowską, Arkadiusz Janiczek z małżonką, Piotr Skarga z żoną, Mariusz Pujszo oraz znany mistrz kuchni Robert Sowa. 

aperitif_akpa_0720.jpg

Liczne promocje i degustacje francuskich produktów spożywczych miały miejsce w warszawskich hipermarketach Carrefour w dniach 29 maja – 7 czerwca 2009.

aperitif_akpa_1104.jpg

W załączeniu przesyłamy Państwu kilka zdjęć prezentujących przebieg imprezy oraz kilka fotografii celebrytów.


Czym jest Aperitif po francusku?

Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata.

Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych,

przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego

typu imprezy cieszą się szczególną popularnością.

W 2009 roku odbyła się już szósta edycja imprezy w Polsce.

Patronem imprezy jest Rząd Francuski.

Aperitif po francusku 2009 odbył się w 37 miastach w ponad 20 krajach na całym świecie. Oto lista miast i krajów, w których świętowano w dniu 4 czerwca 2009.

EUROPA

Czechy (Praga)

Hiszpania (Barcelona)

Irlandia (Dublin)

Niemcy (Kolonia)

Polska (Warszawa)

Portugalia (Lizbona)

Rosja (Moskwa)

Szwecja (Sztokholm)

Węgry (Budapeszt)

Wielka Brytania (Londyn)

Włochy (Mediolan, Wenecja, Genua, Werona, Florencja, Rzym)AZJA

Chiny (Hong Kong, Pekin, Shanghai)

Japonia (Tokio, Yokohama, Osaka, Kyoto, Saitama, Kagoshima, Fukuoka, Miyazaki, Biwako)

Indie (Bombaj)

Korea (Seul)

Tajlandia (Bangkok)

Tajwan (Taipei)

Zjednoczone Emiraty Arabskie (Dubaj) 

   AMERYKA PŁN.

Kanada (Montreal, Ottawa)

Meksyk (Meksyk)

Stany Zjednoczone (Nowy York)


L’Herbe Folle to francuska grupa, tworzona przez czterech młodych uzdolnionych muzyków, obecnych na scenie już od przeszło sześciu lat. Zaczynali jako grajkowie uliczni, dzisiaj koncertują w każdy weekend w całej Francji i nie tylko. Na swoim koncie mają dwa albumy „Au 12+1” z 2006 roku oraz „Chut”, który ukaże się niebawem. W swojej twórczości Francuzi łączą różne inspiracje, takie jak jazz, muzyka inspirowana dźwiękami Europy wschodniej czy muzyka cygańska po to by przejść w jednej chwili w ciemniejsze rejony dubu czy rocka. Teksty są szczere, zabawne, lekkie, napisane nie tylko po francusku ale także, co należy podkreślić po polsku! Opowiadają o życiu codziennym, relacjach międzyludzkich oraz uczuciach. Muzycy mówią osobie, że „tańczą po stylach bez zatrzymywania się na jakimś konkretnym”. Czy to jazz, czy Java żadną tajemnicą nie jest, że „szalona trawa” (tłumaczenie nazwy zespołu z języka francuskiego) najlepiej się czuje na scenie w otoczeniu gitar, saksofonu, kontrabasu oraz oczywiście grupy wsłuchanych w ich muzykę fanów.

0609i.jpg 

PASCAL BRODNICKI

Pascal Brodnicki urodził się 5 września 1976 w Lille we Francji
. Dla Francuzów jest Polakiem (mimo że nie ma polskiego akcentu), dla Polaków Francuzem. Gotowania uczył się w szkołach gastronomicznych w Lille i Saint Jean Pied de Port. Pracował w wielu restauracjach, ale z prawdziwą dumą wspomina dwie: czterogwiazdkową Chelsea Hotel w Londynie i Les Pyrenees we Francji (w kraju Basków). W popularnym programie "Po prostu gotuj" uczy jak gotować smacznie, modnie a przede wszystkim – łatwo. Jest autorem książek kucharskich: „Pascal – po prostu gotuj”, „Po prostu mi to ugotuj” „Po prostu gotuj”, „Po prostu gotuj cz. 2”.

Karol OkrasaAbsolwent jednej ze szkół gastronomicznych w Warszawie oraz wydziału żywienia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW AR). Przez osiem lat pracował w restauracji prestiżowego hotelu „Le Royal Meridien Bristol” w Warszawie, gdzie był szefem kuchni.

Obecnie, prowadzi on również sobotni program kulinarny „Kuchnia z Okrasą” w telewizji TVP 1.

aperitif_akpa_1312.jpg

 

Kontakt z prasą:

Dariusz Kuśnierz

darek.kusnierz@sopexa.pl

tel. 022-395 38 71

tel. 600 941 531

Sopexa SA oddział w Polsce

Al. Krakowska 271

02-133 Warszawa